Globala lösningar på klimathot

20 Sep

 

Klimathotet som vuxit fram de senaste åren, eller vi åtminstone blivit medvetna om, bör tacklas globalt. Det är bl.a. koldioxidutsläpp som hotar att kroniskt förstöra får natur, vilket i sin tur kan ändra klimatet på vår jord, och krympa tillgångar till föda och naturresurser.

 

Idag är skillnaden på levnadsstandarden i I- och U-länderna stor. Det finns de som resonerar kring att I-länderna har fått smutsa ner naturen för att nå sin nuvarande status, och att U-länderna därför ska få göra samma sak. Men detta är en väldigt kortsiktig lösning, jag har skrivit lite om hur U-länderna ska lyfta sig ut fattigdom i ett tidigare blogginlägg. Här ska jag diskutera miljöhot.

 

Det är mycket möjligt att I-länderna har smutsat ner naturen för att nå sin ekonomiska status. Detta är ingen hemlighet, men det vore naivt att skada naturen ytterligare för att få fram sin poäng.

 

FN hade en klimatkonferens i Rio år 2011. Där kunde man dock inte komma fram till ett avtal. Enligt mig beror detta på att alla länder tänker på sitt eget bästa, även om det inte ser så ut. De lägger inte pengar på miljöfrågor för att inte hamna efter i ekonomin. Men varför förstår de inte att klimathotet är ett hot för oss alla? Jag tror att de förstår detta, men i den situation vi befinner oss i är det inte riktigt så simpelt.

 

Då kanske man kan undra vad jag föreslår som lösning på detta, och detta ska jag faktiskt dela med mig av nedan.

 

Man bör i en global organisation skapa obligatoriska regler som förhindrar miljöförstörelse, t.ex. skadliga utsläpp. Idag finns en organisation som är lämplig för ändamålet, FN. Denna organisation är lämplig eftersom man har med nästan alla länder i hela världen, till och med diktaturer såsom Nordkorea. Hur bra detta är kan diskuteras, men det skulle kanske vara värre att inte låta dem vara med?

 

Eftersom så pass många länder deltar kan man verkligen ändra miljön drastiskt. Man kan göra enorma beslut, men enorma beslut kräver försiktighet. Man bör skapa regler som alla länder i organisationer obligatoriskt behöver följa. Reglerna behöver inte till en början vara väldigt omfattande, men om man märker att miljön snabbt går åt skogen, kan man ta till drastiska åtgärder.

 

Ett förslag på en regel är ett system som innefattar så kallade utsläppsrätter för koldioxid.  EU använder detta idag bl.a. inom flygtrafiken.

Det går till såhär: man har räknat ut hur mycket koldioxid man bör släppa ut på ett år mellan länderna innan det blir skadligt, och sedan delat upp denna mängd i utsläppsrätter.

Dessa kan sedan länder köpa, och till slut kommer dessa ta slut. Att de tar slut betyder då att de som inte köpt några inte får släppa ut mer koldioxid.

 

Pengarna som man får in från de sålda utsläppsrätterna kan man sedan lägga på det som behövs, man kan t.ex. satsa på utbildning i U-länder, eller att forska inom ändliga naturresurser. Detta är en regel som man skulle kunna införa i FN, men det kan förstås bli krångligt då så extremt många stater är med och bestämmer. Vissa av dem är också ganska strikta diktaturer, och dessa kan man kanske inte räkna med.   

 Axel Ekström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: